Startside Svinkløv kolonien Blokhus kolonien Løkken kolonien Nr. Lyngby kolonien Lønstrup kolonien Skagen kolonien
             
Frederikshavn kolonien Sæby kolonien Hammer Bakker kolonien I sporet af kunsten I sporet af kirkekunst I sporet af kunstmuseer Presserum
 
 
 

Kunstnerkolonien i Skagen

 
 

Skagensmalerne var skandinaviske malere, der kom til Skagen, for at male i det stærke lys. De dannede en kunstnergruppe, og malede dagliglivet og naturen. Det gjorde Skagen internationalt kendt.

De første malere er i Skagen

I 1830’erne gjorde guldaldermaleren Marinus Rørbye og Steen Steensen Blicher, at fiskerbefolkningen og Skagens vilde natur blev kendt. Rasmus Henrik Kruse besøgte i 1843 og 1846 Skagen, hvor han tegnede bl.a. Det Hvide Fyr. I 1848 og 49 var Vilhelm Melbye i Skagen, hvor han malede motiver herfra. Flere marinemalere gæstede kortvarigt Skagen i 1850’erne. Bl.a. fik Skagen besøg af malerne C.F. Sørensen og Carl Neumann.

H.C. Andersen skriver om Skagen

H.C. Andersen besøgte i 1859 Skagen, hvor han boede på Erik Brøndums gæstgivergård. Digteren var meget begejstret for det han så. Han publicerede en artikel om Skagen, hvor han skrev: ”Er du maler, da følg os herop. Her er motiver for dig. Her er sceneri for digtning. Her i det danske land finder du en natur, der giver dig billede fra Afrikas ørken, fra Pompeis askehøjder og fra fugle omsvævede sandbanker i verdenshavet.” Fremtiden har vist, at han havde ret.

Tilstrømningen af malere til byen fortsætter.

I 1870’erne kom nogle af de malere, der blev en del af kunstnerkolonien, til Skagen. Marinemaleren og digteren Holger Drachmann besøgte i 1872 Skagen sammen den norske maler Fritz Thaulow. I de følgende 30 år gæstede Holger Drachmann ofte byen. Han boede til leje på Brøndums eller andre steder. I 1902 købte han så et hus i Skagen. Han kaldte huset for Pax. I 1877 kom også Carl Locher og Laurits Tuxen til Skagen. 1877 var også året, hvor Vilhelm Kyhn besøgte Skagen. Han var lærer for Anna Ancher. Laurits Tuxen købte senere hus i Skagen i 1901. Her bosatte han sig med familien i villaen, som blev kaldt ”Dagminne”.

Holger Drachmann og Skagen

Holger Henrik Herholdt Drachmann blev født den 9. oktober 1846 i København, og døde den 14. januar 1908 i Hornbæk. Han er begravet i Skagen i klitterne på Grenen.

Drachmanns hus

Holger Drachmann var digter og uddannet marinemaler, og var kendt som en mand, der var glad for kvinder. Hans første ægteskab, var med Vilhelmine Erichsen. De fik en datter, Eva, men ægteskabet holdt ikke længe. Senere fik han et barn med Polly, der var en gift kvinde. Det blev dog Pollys søster Emmy, han senere blev gift med. Sammen fik de 4 børn, og de adopterede også den datter, som Drachmann havde fået med Polly. Senere forelskede Drachmann en syngepige, der hed Amanda. Der fulgte flere kvindebekendtskaber efter Amanda, men Drachmann ville dog ikke lade sig skille fra Emma. Først da han mødte den ret dominerende Soffi, der forlangte det, lod han sig skille fra Emma. Soffi og Drachmann blev gift, men det forhindrede ham ikke for at have andre kvindebekendtskaber.Drachmann kom første gang til Skagen i 1872 sammen med norske Frits Thaulow. Herefter gæstede han jævnligt byen, hvor han blev kendt og elsket. Skagen var et af Drachmanns foretrukne opholdssteder, og det var her, han slog sig ned efter ægteskabet med Soffi. De flyttede ind i Villa Pax, som de indrettede som deres hjem.
Holger Drachmann tog sig ikke af, hvad andre mennesker mente om ham. Han havde mange verbale sammenstød med blandt andre P.S. Krøyer, men han elskede Skagen, og var en charmerende verdensmand og levemand, og det gik ud over hans helbred. Han tålte ikke det hårde liv, han levede. Hans ven, nervelægen Frederik Lange, overtalte ham til at lade sig indlægge til rekreation på Middelfart. Medindlagt var hans kone Soffi, der var misbruger. Samtidig var en anden kendt Skagensmaler, P.S. Krøyer, indlagt på samme sindssygehospital.

Drachmanns grav

I 1908 blev Drachmann indlagt på Brünniches klinik i Hornbæk, og det var her han døde. Efter hans død i Hornbæk, blev hans urne fragtet til Skagen, hvor han fik sit sidste hvilested i klitterne ved Grenen.
Drachmann skrev blandt andet ”Midsommervisen”, som de fleste kender.

Michael Ancher besøger Skagen

Michael Ancher var født på Bornholm i den 9. juni 1849. De første af sine ungdomsår arbejdede han som kontormedhjælper på Kalø Gods på Mols. Her blev han venner med Theodor Philipsen og Vilhelm Groth, der var kommet for at male landskaber. Da Ancher blev interesseret i malerkunsten, hjalp de ham i gang.
I sommeren 1874 besøgte Michael Ancher Skagen sammen med Karl Madsen. Michael Ancher fandt byen så malerisk interessant, at han blev i byen til ud på efteråret. Ancher vendte tilbage sommer efter sommer, og var derfor med til at skabe forudsætningen til en egentlig kunstnerkoloni. En kunstnerkoloni, som Anna og Michael Ancher kan betragtes som grundlæggerne af.

Anna og Michael Ancher bliver gift

Skagens eneste gæstgivergård var siden 1859 blevet drevet af Ane og Erik Brøndum. Det blev et mødested for mange af de kunstnere, der kom til byen. Ægteparret Brøndums datter, Anna Brøndum, tegnede og var meget interesseret i kunst. Selv om Ancher var 10 år ældre end Anna, opstod der gensidig sympati imellem dem. Sympatien udviklede sig til forelskelse. Anna ville være maler, hvilket familien støttede hende i, og Ancher hjalp hende, og de fik et livsvarigt fagligt fællesskab. Sammen malede de i Skagen i mere end et halvt århundrede.
I sommeren 1880 fik både Michael Ancher og Viggo Johansen et legat. Så blev der råd til bryllup. Michael og Anna Ancher blev gift, og Viggo Johansen giftede sig med Annas kusine Martha. Tidligere på sommeren var en anden af Annas Kusiner, Henriette, blevet gift med maleren Karl Madsen. Familien Anchers første hjem blev det gamle havehus i Østerby, der i dag er en del af Skagens Museum. I 1883 kom datteren Helga til verden, og der var brug for mere plads, så Michael og Anna Ancher købte det lange lave hus på Markvej. Kunstnerparret gjorde meget ud af indretningen af deres nye bolig. Med mange interessante møbler fra lofter og pulterkamre rundt om, skabte de et særpræget og personligt hjem. I 1913 fik de arkitekten Ulrik Plesner til at bygge en fløj til det oprindelige hus, samt renovere noget af det gamle.
Helga Ancher blev født ind i kunstnermiljøet, og blev Anna og Michaels eneste barn. Hun valgte tidligt at blive kunstner med udgangspunkt i skagenstraditionen. Hun blev, på Kunstakademiet i København, elev af Valdemar Irminger og af Viggo Johansen. Og hun studerede også i Paris.
Som de eneste fastboende kunstnere blev Anna og Michael Ancher Skagenskoloniens faste holdepunkt.
Gennem fire vinterterminer deltog Anna i Vilhelm Kyhns ”Tegneskole for Kvinder” i København. På gæstgiveriet i Skagen, var der om sommeren besøg af unge malere. Bl.a. nordmændene Frits Thaulow og Christian Krohg kom på besøg. I 1889 studerede Anna i Paris. P.S. Krøyer studerede også i Paris, og i 1880 fik han sit officielle gennembrud i både Paris og København. I foråret 1882 deltog Krøyer i en Kunstudstilling i Wien. Her mødte han Anna og Michael Ancher, der inviterede ham til Skagen samme sommer. Her mødte han også den svenske maler Oscar Björck og Christian Krohg. Kunstnerfester blev en del af sommerens ”aftenakademi”. Ofte blev disse afholdt i Michael og Anna Anchers have.

Peder Severin Krøyer

P.S. Krøyer-Peder Severin Gjesdal/ Krøyer kom til verden den 23. juli 1851 i Stavanger. Hans mor hed Elen Cecilie Gjesdal. Moderen var mentalt ustabil, og fik ikke lov til at beholde barnet. Den unge mors søster, Bertha Cecilie, tog drengen med til København. Bertha Cecilie var gift med adjunkt Krøyer, og de var bosat i København. Her voksede Peder Severin op.
Peder Severin viste tidligt anlæg for at tegne. Allerede som da han var 9 år lavede han tegninger med illustrationer til plejefaderens arbejde i Videnskabernes Selskab. Da han var 10 år begyndte han på Det Tekniske Instituts tegneskole i København efter at han i en periode havde fået privatundervisning på en kunstskole. I oktober 1864 starter han på Kunstakademiets Forberedelsesskole. Ved kunstakademiet møder han den to år yngre Laurits Tuxen, som han var knyttet til resten af livet. Da Peder Severin starter på kunstskolen, får han lov til at benytte sin plejefars efternavn. I 1872 blev han formeldt adopteret af Bertha Cecilie, og dermed lov til at kalde sig Krøyer. Først i 1889 blev Peder Severin Krøyer dansk statsborger.
Om vinteren arbejdede Krøyer i København. Han arbejdede som lærer, og malede bl.a. bestilte portrætter. Krøyer havde i 1882 besøgt Skagen, og vendte om sommeren tilbage til Skagen. Allerede i sommeren 1883 havde han fået en elskerinde i Skagen. Det vat Helene Christensen, der var pianist og organist i kirken. Hun blev gravid, men blev aldrig gift med Krøyer. Hun udvandrede til USA med sønnen, som hun fik med Krøyer. I 1891 døde sønnen, og i 1905 flyttede Helene tilbage til Skagen.

Skagensmalerne

Skagensmalerne,
en række skandinaviske malere, der i sommeren 1879 og især i 1880'erne blev tiltrukket af Skagens stærke sommerlys, særegne farver og storladne natur Martinus Rørbye.malede på Skagen i 1833 og 1847, og siden besøgtes stedet af marinemalere.
Fra 1874 maledeMichael Ancher fiskerbefolkningen, og fra 1880 opstod der en kunstnerkoloni af rebelske unge malere, der skabte det moderne gennembrud i nordisk kunst, et sandhedssøgende friluftsmaler inspireret af fransk kunst.
De mest kendte repræsentanter er Michael Ancher og Anna Ancher, der som de eneste boede i Skagen året rundt P.S. Krøyer, Vigog Johanseo Laurits Tyxen Carl Locher ,og nordmanden Christian Krohg, og svenskeren Oscar Björck.

Brøndums Hotel

Med Brøndums Hotel som samlingssted malede man i gensidig inspiration, til tider side om side; den fælles målsætning blev alene formuleret visuelt. Bevidstheden om fællesskabet kom til udtryk i 1883, da P.S. Krøyer efter fransk forbillede påbegyndte portrætfrisen og den øvrige udsmykning af Brøndums spisesal (nu i Skagens Museum).
Som et monument over fællesskabet malede Michael Ancher En barnedåb (1883-87, Ribe Kunstmuseum), hvor en række af Skagensmalerne er faddere; flere af dem ses også på Krøyers Hip, Hip, Hurra! (1884-88, Göteborgs konstmuseum).

Krøyer møder Marie

I 1881 møder Krøyer Marie første gang. Marie Triepcke var født i København i 1867. Hun var datter af Wilhelm August Edvard Max Triepcke, der var teknisk direktør ved J.H. Rubens væveri i byen og hans hustru Minna. Begge forældrene var tyske, og var flyttet til Danmark i 1864. Marie opsøgte Krøyer i hans atelier i 1884. Hun ønskede at få privatundervisning af ham. Marie startede sammen med veninden Agnes Rambusch en malerskole, hvor de overtalte Krøyer til at være en af lærerne. I 1888 mødtes Marie og Krøyer i Paris. Hun var blevet glad for Krøyer, og under mødet i Paris viser det sig, at hendes følelser for ham var gengældt. Marie begynder på malerskole i Paris i 1889, og samme år blev hun og Krøyer forlovet.
I 1886 var Maries forældre vendt tilbage til Bayern i Tyskland. Her blev brylluppet mellem Peder Severin og Marie holdt den 23. juli 1889. Marie var da 22 år og Peder fyldte 38 år på dagen. Efter flere års ophold i Italien, kom Krøyer i 1891 til Skagen med sin Marie. De efterfølgende somre vendte parret tilbage til Skagen. I foråret 1894 blev Marie gravid, og hun ønskede ikke at føde barnet i København, hvor de havde deres bolig. De fik tilladelse til, i Skagen, at leje et stort hus. Huset er senere kendt som Krøyers hus. Det blev deres faste tilholdssted, når de var i Skagen. Her blev deres datter Vibeke født i januar 1895.

Krøyers sygdom

Marie led af hyppige depressioner, og under et ophold på Capri hos den svenske læge Axel Munthe i 1896, blev Krøyer klar over at hun led af en neurose. Peder Severin havde i 1896 fået konstateret, at han led af syfilis. Han kom til at lide af depressioner og social angst og gled ind i psykotiske tilstande, hvor grænsen mellem hallucinationer og virkelighed var visket ud. Men hukommelsen bevarede han dog. Gentagne gange måtte han lade sig indlægge på Middelfart hos overlæge Lange, og i 1806 på Einar Brünniches private nerveklinik i Hornbæk.

Marie Krøyer møder Hugo Alfvèn

I 1902 møder Marie, under et ophold på Sicilien, den svenske komponist Hugo Alfvèn. Marie fortæller sin mand om de følelser hun har for Hugo Alfvèn, og ønsker at blive skilt. Peder Severin vil dog ikke skilles, men accepterer at Hugo Alfvèn bliver inviteret til Skagen om sommeren. I 1903 lejer Krøyer et hus til Alfvèn i nærheden af hans og Maries hjem. Først da Marie bliver gravid med Alfvèn, indser Krøyer, at han har tabt Marie. Den 6. november 1905 blev ægteparret Krøyer separeret, og den 16. november samme år føder Marie datteren Margita. Men først den 30. januar 1912, bliver Marie og Hugo Alfvèn gift.
De eneste af Krøyers venner, som ikke vender Marie ryggen, er ægteparret Ancher.

Skagen i udkanten af Danmark

Set fra København, var Skagen et af rigets absolutte yderpunkter, som, indtil jernbanen kom til Skagen i 1890, var nemmest tilgængelig med skib. Kunstnerkolonien var imidlertid international og udadvendt ,og mange af kunstnerne var uddannet på kunstakademi og franske malerskoler. Skagen var og er også præget af skandinaviske relationer.

Enden på Kunstnerkoloniens epoke

Den 21. november 1909 dør Peder Severin Krøyer 58 år gammel i Skagen omgivet af bl.a. Anna og Michael Ancher og datteren Vibeke.
I september 1927 dør Michael Ancher efter at have været knyttet til Skagen i 53 år.
Anna Ancher dør 75 år gammel i april 1935.
Helga Ancher, der var den sidste i Brøndum-Ancher slægten, døde i marts 1964. Herefter gennemgik Anchers hus og dets inventar en nænsom restaurering, så det kunne bevares, som det oprindeligt var. Som Helga Ancher havde bestemt i sit testamente, blev huset så i 1967 åbnet som museum.

Skagens Museum stiftes

I oktober 1908 var Skagen Museum blevet stiftet ved et møde på Brøndums Hotel. Stifterne var: Michael Ancher, P.S. Krøyer, Laurits Tuxen, Chresten Degn Brøndum og Viktor Christian Klæbel.

 

 
 
idé og webdesign:KRAFTnewmedia.dk